perjantai 17. toukokuuta 2013

Nyt kaivataan ruokintaneuvoja!!

Äiti täältä kiljuu apua! Aiheena (jälleen kerran) mäyräkoiran ruokinta. Miten se voi aina olla niin vaikeaa? Miten mäyrälapsi onnistuu aina kerjäämään itselle vähän ekstraruokaa? Ja miksi juuri silloin, kun ruokamäärää aletaan vähentää ja liikuntaa taas vastaavasti pitäisi lisätä, mäyräkoira heittäytyy äärimmäisen hankalaksi lenkitettäväksi? Äiti ei ymmärrä.

Joten nyt kaikki rakkaat mäyräkoirien toverit, äiti rukoilee, että heittelette hieman faktoja tiskiin. Mitä ruokaa, miten paljon, paljonko liikuntaa, koiran paino jne. Doriksen mieliksi ruokamääriä ei tarvitse pyöristellä ylöspäin ;)

PS. Doris sai taas eilen uuden "miesnimen", Frodon.. Äiti alkaa epäillä omaa artikulointiaan, kun Doris vääntyy muiden korvissa Borikseksi ja Dodo Frodoksi.. :D

PPS. Voiko koiraa ilmoittaa "Rakas sinusta on tullut pullukka" -ohjelmaan?

17 kommenttia:

 1. Karkkarimäykkynen, uros, vajaa 3v.
  Royal Caninin adult-nappulaa kaksi kertaa päivässä, desi (tai hiukan yli) kerralla.

  Aamulenkki ~1km
  Päivälenkki vaihtelevasti 2-4km
  Iltalenkki ~1km

  Tällä hetkellä Bono painaa 10,5kg, kylkiluut ja selkäranka tuntuvat, mutta eivät näy.

  Herkkuja menee vaihtelevasti, pari puruluuta päivässä + Dental Stick iltapalaksi. Jokaisella voikkarinteolla Bono saa pienen siivun juustoa ja/tai makkaraa. Herkkuja vois selkeästi antaa vähemmän. Pari kertaa viikossa isompi puruluu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, näin nopeasti tuli vastaus! :)

   Annatteko mitään nappuloiden kanssa? Entä liotettuina vai sellaisenaan? Ja onko noi teidän lenkit miten ripeitä? :)

   Poista
  2. Nappuloiden kanssa pääsääntöisesti ei anneta mitään...
   Joskus kun sattuu itselle tekemään jauhelihasta jotain, niin sitä sitten saa molempien syöttöjen yhteydessä vähän :)
   Ja nappulat menee sellaisenaan. Pentuna yritettiin liottaa niitä, mutta eihän se arvon aateliselle koskaan moisena mössönä kelvannut :D

   Lenkkien ripeys riippuu siitä, millä päällä mäyräkoira on :D
   Aamulenkki tapahtuu yleensä 20 minuutin kuluessa, iltalenkkiinkään ei kauaa mene. Päivällä saattaa parin kilsankin kulkemiseen mennä tunnista kahteen, jos on oikein hyvät hajut :D Mitään vauhtilenkkejä ei tehdä, käyskennellään metsässä ja nautitaan elämästä :)

   Poista
 2. Meiltäkin löytyy innokas kerjääjä. Aina ruuanlaiton yhteydessä jaloista löytyy 8,5 kiloinen karvapallo. Herkuksi annan sille tuorekurkkua, omenaa, porkkanaa tai salaattia, jos kyseisiä aineksia käsittelen. Ahne kun on, niin onnessaan se ne mussuttaa ja eipähän ainakaan paino nouse. :D Varsinaisia herkkuja (tällä hetkellä ziwipeakin lammasherkkuje) Etta saa, kun yritetään opettaa sille jotakin tai kun lähdetään töihin ja jätetään koiralle puuhasteltavaa/etsittävää.

  Etan ruokavalio koostuu lihasta, kalasta, lihaisista luista ja kasviksista. Aamuisin saa yleensä lihaa+1rkl kasvissosetta, illalla jonkun lihaisan luun (esim. tänään broilerin selkää). Katotaan koiran ulkonäköä ja otetaan huomioon aktiivisuus ja sen mukaan sitten ruokitaan. Epsulla kylkiluut ja selkäranka tuntuu silitettäessä, mutta eivät kuitenkaan näy. Etta on normikokonen narttu, 9kk ja painoa taitaa olla nyt n. 8,5kg.

  Tsemppiä pullukkaprojektiin, kyllä se varmasti onnistuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noihan on terveellisiä herkkuja, jos teillä kelpaa salaatit ym.! :) Meillä Dobbe syö kurkkua (tosin vasta sen jälkeen, kun on tarkkaan varmistanut, ettei mitään parempaa ole tarjolla) :D

   Kiitos vastauksesta! :)

   Poista
 3. Pk kääpiöuros, 7v, paino n6kg (taipumus helposti lihomiseen). Patella luksaation takia liikkuminen paljon vähäisempää kuin kahdella muulla perheen mäykyllä.

  Royal canin light mini-kuivaruokaa 3/4dl per annos, aamulla ja illalla.
  Joskus lisäksi 1/3 nakkia pieneksi pilkottuna / maksalaatikkoa hieman + aamuisin nutrolin veteraaniöljyä 1rkl.
  Luita saavat 1pvässä 1kpl (dental stix mini), herkkuja harvemmin arkena. Manun liikunta on aamulla/illalla n. 1,5-2km, päivällä 2-2,5km. Nyt hyvässä kunnossa - lantion erottaa, kylkiluut ja ranka tuntuu muttei näy.


  Pk kääpiöuros, 9v, paino n 6kg, taipumus nk läpipaskontaan (=ei liho mitenkään) ja pk kääpiönarttu, 1v, paino n. 5kg. Nyt siirrän nartun kevyemmälle ruualle, juoksujen aikaan paino noussut/turvonnut.

  Aamuisin ja iltaisin ruoka (väli n12h) canagan free chicken -kuivaruokaa (todella rasvainen nappula)
  Samat lisukkeet kuin Manulla. Uros ei oikein tahdo luitakaan syödä, narttu kylläkin :D
  Lenkit aamulla/illalla 1,5-2km, päivällä n 4-5km  Pk kääpiönarttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja heti virhe.. öljyä jokaiselle aamuisin 1tl!

   Poista
  2. Ei tää nyt onnistu :D vanhan uroksen ja nartun annoskoko on siis sama, 3/4dl per annos. :)

   Poista
  3. Heh :D Hyvin onnistu! :) Ja kiva kun viitsit vastata noin pitkästi ja tarkasti! :)

   Täytyy vissiin vaihtaa vähäenergisempää ruokaan :D

   Poista
 4. Eikös nappulapaketeissa ainaskin ole annosteluohjeet eripainoisille ja eri-ikäiselle koiralle. Älä vain lihota Dorista liian lihavaksi. Siitä ei ole iloa mäyrikselle ja kaikki viat uhkaavat helpommin. Tosin esim mäyrishalvaus voi tulla ilman ylipainoakin. Käy katsomassa linkistä koirien laskennallinen kaloritarve:
  http://www.ylipainoinenkoira.fi/index.html
  Terveisin M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon linkistä!
   Juu, tää Dodon laihduttaminen on nyt oikeasti työn alla :) Jotenkin vasta nyt, kun on koirapuistossa saanut "vertailuseuraa", niin tajuaa, miten iso D oikeasti on.. :/ Nyt on tiedossa ruokaremontti!

   Poista
 5. Me saadaan nappuloita pakkauksen ohjeen mukaan kaks kertaa päiväss. Lisäks joko raejuustoo tai lihaisaa koiran purkkiruokaa jotain ruokalusikallinen. Me ei saada MITÄÄN pöydästä syöjiltä. Kaikenlaisia puruluita on tarjolla aina.

  Käydään lenkillä aamuin ja illoin ja lisäks juostaan pallon perässä pihalla.

  Aika jämptiä on tää ruokintasysteemi, mut parempi normihoikka ja terve, kun bulleva ja mahdollisesti ei-niin-terve.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äippä on teidän kanssa samoilla linjoilla (meikäläisen harmiksi): ehdottomasti mieluummin hoikka ja terve kuin sairas pullapallo!

   Poista
 6. Meillä pieni ongelma on lisäherkut - kun emäntä käy napsasemassa jotain kaapilta niin pitäähän sitä koirallekin kun se vieressä lipoo huuliaan. Niinä iltoina kun emäntä pitää itsensä kurissa ei koirakaan saa mitään ylimääräistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä on aika lailla sama ongelma.. Oon niin superi kerjääjä, ettei kukaan tohdi sanoa mulle ei.. Eli saan aika paljon ylimääräisiä herkkuja :P

   Poista
 7. Mauno mäyris 2 vuotta saa periaatteessa kaksi kertaa päivässä vajaan mitallisen eli n. 2 dl Nutron Choice kana+riisi nappulaa joka on tarkoitettu isoille koirilla eli isoin nappulakoko. Siihen vaihtelevasti sekaan rypsiöljyä, jauhelihaa tai muuta lihaa, jos lihaa runsaasti mukana niin silloin nappulaa tietty reilusta vähemmän. Läheskään aina Mauno ei syö esim. aamuruokaa vaan saattaa närppiä siitä pitkin päivää kun nälkä yllättää, joten todellista ruuankulutusta on hieman vaikea arvioida. Siinä mielessä kiva koira, ettei syö muuten kuin nälkäänsä :) Herkkuja menee tän syömättömyyden vuoksi palkkana ja nuuskutekemisenä, herkkuina meillä esim. kuivattu possunsuikale tai kanan kivipiira, ei siis nakkia tms. Luita pureksittavaksi koko ajan, muttei niistä juurikaan välitä.

  Lenkit meillä on aamuisin n. 10-15min, päivällä 45min ylöspäin - vapaana useamman tunnin hieman päivästä riippuen, sateella lyhyemmät lenkit. Illalla sitten vielä 10-30min käppäilyt. Nämä liikunnat on tosi päiväkohtaisia, koska Mauno on meillä paljon mukana harrastuksissa jne.

  Kuntoa voi käydä arvioimassa meidän blogista, lihasta löytyy ja painoa n. 11kg, ei ole lihava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, jollain muullakin on lihaa ruuan seassa :) Meillä Dodo kyllä syö muroja, kunhan siellä on aina jotain joukossa! Muuten nyrpistelee, eikä varmasti syö mitään..

   Poista