lauantai 21. toukokuuta 2011

Tallikoira Doris?

Ensimmäinen koirankasvatuksellinen kriisi. Isä ja äiti käyvät tahtojen taistelua siitä, tuleeko Doriksesta tallikoira vai ei. Itseasiassa sotaan ovat osallistuneet myös isovanhemmat.


Kuva täältä.
Äiti ratsastaa. Äiti pyörii talleilla. Äiti haluaa Doriksen mukaan kaikkialle kanssaan. Äitiä myös surettaa, että Doris joutuu olemaan yksin kotona sillä aikaa, kun isä on töissä ja äiti heppailee. Äiti näkee mielessään yhteiset maastolenkit, joilla Doris juoksee nätisti hepan vierellä tai perässä. Äiti näkee sielunsa silmin kentän reunalla raukeana makailevan koiran. Äiti näkee Doriksessa oivan tallikoiran, joka varmasti viihtyisi hevosihmisten rapsuteltavana.


Isä taas näkee päähän potkitun, pelosta tärisevän Doriksen. Isä on varma, että Doris joutuu vähintäänkin vesikauhuisen rotan (tässä kohtaa herää kysymys, voiko rotalla olla vesikauhua?) puremaksi, sairastuu itse ja .. no, lopun arvaattekin. Isä näkee mutaisen, palelevan pikkukoiran, jota hevoset jahtaavat ja tallitytöt eivät huomioi tarpeeksi. Huomaisiko edes kukaan, jos Doris yhtäkkiä lähtisikin jonnekin?
Isän mielikuvissa on aina joko talvi ja kylmä tai syksy ja pakkasta. Isän mielikuvissa hevoset ovat ilkeitä koiransyöjiä tai muuten vain sekopäitä. Isän mielikuvissa hevostytöt eivät näe tai kuule muuta kuin toisensa ja hevosensa. Isän mielikuvissa Dorikselle käy aina huonosti. Samoja mielikuvia pyörittelevät päässään myös isovanhemmat. Isoisän suurin huolenaihe on ehdottomasti se, että hevoset imisivät Doriksen riistavietin(rippeet?) ja tekisivät siitä pehmokoiran, joka ei koskaan ymmärtäisi riistan päälle. 


Kuva täältä.


Äiti taas näkee ainaisen kesän, hellivän lämmön ja iloisen talliporukan. Äidin mielestä kukaan ei voisi tahallaan satuttaa pientä Dorista.


Operaatio "Doriksesta tallikoira" jatkukoon... Mutta mitenkäs muualla? Oletteko tavanneet mäyräkoiraa tallilla?

7 kommenttia:

 1. Meidän kaksi mäyräkoiraa on tallilla. Valmentajani kääpiöpinseri on talilla.

  Itse olen pitänyt tiukan linjan: tarhoihin meno kielletty. Kentälle meno kielletty. Karsinoihin meno kielletty. Ja opetettu väistämään hevosia, jos käytävällä heppa on.

  Lenkin/ratsastuksen ajaksi koirat joko autoon, tallihuoneeseen tai häkkiin kentän vierelle. Näin ei pääse tapahtumaan tallomista, ym. Ossi ja Manu viihtyy hyvin koppakärryissä, kun kärrylenkki tehdään hevosen kanssa! siellä on mukava matkata ;) Ja turvallista. Ossi on istunut kanssani myös hevosen selässä :D

  Vetää tiukat rajat koiralle tallikäytökseen, niin vähentää osaltaan riskejä.

  Meillä alkaa itku jo kun tonginkaan heppakamoja päälleni... Joskus pojat yksinollessaan ottavat heppakamat omatoimisesti esille. Selvä vihjaus...! :D

  VastaaPoista
 2. Eikä! :D Täytyy pistää Valtteri lukemaan sun kommenttis!:) Miten oot opettanut tuon, että tarhoihin/kentälle ei tulla? Kun kummatkin aika isoja ja mäyris on _halutessaan_ varsin nopea tapaus.. :P

  VastaaPoista
 3. Ronja tosiaan on jokusen kerran pyöriny mun mukana tallilla. Sekä ratsastuskoululla jos oon ollu tekemässä tallia ja omien heposten luona. Haistellu sylissä mun heppaa, ja kovasti jänskättäny ku iso nenä tuhisee pientä nenä vasten. Mun heppa kun tykkää koirista ja korvat hörössä tekis aina tuttavuutta oikein mielellään :)

  Mutta shettis sitten ei ookkaan niin koiraponi. Sen seurassa pitää vähän tarkkaillakki missä koiruus menee. Poni voi vaikka syyä Ropsun.

  Tallissa kun heppa on käytävällä ei Ronjalla oo itsesuojeluvaistoa. Onneks hevonen todellakin on kiltti, se ei tahdo pahaa kellekkän tahallaan. Antaa myös anteeks, kun konttaan mahan alla tai takajalkojen takana/vieressä metsästäen mäyräkoiraa joka kahtoo jalkojen välissä sellasella ilmeellä, et "no mitä mä nyt taas oon tehny?!"

  Ei mahdoton yhdistelmä, mutta meillä on hieman vielä petrattavaa kuulon kanssa tallioloissa :)

  VastaaPoista
 4. Kotosalla opettanut jo käskyä "ei mene". Käskystä seuraa välitön pysähdys ja kontakti komentajaan (toimii myös meidän Manun kohdalla kieltona naapurin kissan luo menemistä.... :D). Doris kun on vielä nuori (mäyrä!)koira, niin sillä tulee se kokeilu vaihde jossain aikaa. Kannattaa ostaa esimerkiksi pitkä jälkiliina eläinkaupasta, ja liikkua tallialueella se liina koirassa kiinni. Itse suosin liinaa sen takia enemmän kuin fleksiä, koska liinasta ei aiheudu pientäkään vetopainetta koiraan kun luuhaa sallitulla alueella.

  Kun liikkuu pihalla liina koirassa kiinni ja huomaa kun koira menossa tarhaan päin, niin komentaa ja liina on varmistuksena mikäli koira ei kuuntele. Sama periaate kuin sohvalle meno. Älä neuvo, niin ei mene? ;-) Eräs tuttuni koira oppi oman hännän kautta ettei tarhoihin kannata mennä.. Meni, heppa alko antaa kyytiä ja koira juoksee vauhdilla paimenpojan ali _häntä_pystyssä_. Sähkönapautushan siitä hännän kautta tuli, kun lankaan osui! :DD Ei ole sen jälkeen toinen koittanutkaan mennä aitaukseen...!

  Meillä Ossi oppi tarhoihin tulo kiellon aina samalla, kun vein heppoja tarhaan. Ossi kun seuraa minua kuin hai laivaa... Aina kun astuin tarhaan sisään, sanoin ossille "ei tule", -> koira pysähty ja jäi odottamaan portille. :-) Jos Ossin näin livahtavan jokatapauksessa tarhaan, niin kannoin takas samaan paikkaan mistä lähti ja toistin käskyn, menin itse tarhaan katsoin että odotti ja sitten tulin pois ja palkkaaminen. :) Tätä kannattaa harjoitella kaverin kanssa, joka on palkkaamassa hyvästä käytöksestä, kun toinen on tarhassa. :-)

  VastaaPoista
 5. Mondica: Ihana Ronja <3 Täytynee tosiaan ensin kotioloissa harjoitella noita 'tänne', 'ei', 'ei mene'-käskyjä, ennen kuin uskallan makkara-Dorista viedä talleille pyörimään :P

  Wiivi: Tuo liina kuulostaa hyvältä! Täytyy heti lähteä ostoksille.. ;) Ja toimii varmaan kotioloissakin hyvin, niin voi harjoitella luoksetuloa!:) Kun ei siinäkään sitä painetta tule sitten. Voi ei tuota sun kaverin koiraa!:D

  VastaaPoista
 6. Minä meinaan tutustuttaa Alman hevosiin vaikken tallilla itse käykään. Tästä läheltä menee hyvä lenkkireitti minkä varrella pääsee moikkaamaan heposia. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka aloittaisin ratsastuksen uudelleen..

  VastaaPoista
 7. Alma ja kumppanit: Ihanaa, kun niin moni mäykkyihminen on (ex)hevosihminen!:) Kai se pitää täälläkin Dorista edes jonkun verran totuttaa.. Just jos joku tulee vastaan :D Muuten tallikoiran tulevaisuus on vielä vähän auki :D

  VastaaPoista