tiistai 7. kesäkuuta 2011

Suuri(?) ruokakysely!

Varsin mahtipontinen otsikko :D Suuresta ei tietoakaan, mutta jotain on kuitenkin yritettävä. Täällä tuskaillaan joka päivä enemmän ja vähemmän Dorren ruokailun suhteen. Välillä ruoka maittaa, mutta useimmiten ei. Ainakaan se terveellinen ruoka. Herkut kyllä menee mihin kellonaikaan hyvänsä. Nyt kuitenkin ollaan siinä tilanteessa, että äidin, isän ja isovanhempien hiukset ovat harventuneet uhkaavasti jatkuvasta hiusten repimisisestä ja stressistä: Miksei Doris syö? Saako se tarpeeksi kaikkia juttuja, kuten vitamiineja ja proteiinia? 

Pullukkahan Doris toki on, sitä ei kukaan voi kieltää... Mutta kun herkut vaan menee paremmin alas. Ja jotenkinhan sitä on elettävä syödäkseen... eiku syötävä elääkseen?

Nyt kaipailisemme hieman teidän vinkkejä ja neuvoja tämän pänkkäpään ruokintaan! Alla muutamia kysymyksiä, joihin voisi vastata. Myös itsetehtyjen ruokien ohjeita kaivataan!

1. Minkä ikäinen koirasi on?
2. Paljonko painaa (suunnilleen)?
3. Miten usein ruokitaan/pv? 
4. Miten paljon liikkuu päivässä?
5. Mitä koirasi saa ruuaksi? (jos koira ruokitaan monta kertaa päivässä, voi kertoa, mitä milloinkin saa.. Esim. eroaako aamuruoka iltaruuasta jne.)
6. Kuinka paljon koira saa kerralla ruokaa?
7. Joudutteko usein muuttamaan ruokintaa, esimerkiksi koiran kyllästyessä?
8. Onko allergioita?
9. Mitä koiranruokamerkkejä/tuotteita suosittelette ruokinnassa?
10. Mitä ohjeita saitte kasvattajalta ruokinnan suhteen?

Siinä muutama hassu kysymys. Tulivat ensimmäisenä mieleen :P Lisäinfoa voi toki antaa kysymysten 'ohikin' :) Ja kaikenlaiset kotitekoiset ruokaohjeet tosiaan kiinnostavat!

13 kommenttia:

 1. Lämmin tassumoi Porista!
  Ihan kuin olisin lukenut itse kirjoittamaani tekstiä, kun katselin postaustasi... Syömisen tuska on läsnä täälläkin, valitettavasti.
  Mutta jos niihin kysymyksiin...

  1. Minkä ikäinen koirasi on?
  Bono on hilkun vajaa 10kk tällä hetkellä.

  2. Paljonko painaa (suunnilleen)?
  viimeisin mittaus (hieman heikko sellainen) tuotti lukeman 10kg

  3. Miten usein ruokitaan/pv?
  Koska papanat ei maistu niin ruokitaan silloin kuin toinen syö :D ei vaan, kaksi kertaa päivässä on tavoite. Joskus se toteutuu, joskus ei.

  4. Miten paljon liikkuu päivässä?
  Vaihtelevasti tämäkin. Nyt kun helle on "kiusannut" niin liikkumiset on aika vähällä, koska aamusta iltaan on niin turkasen kuuma ettei mäyräkoira jaksa. Mutta pyrkimys on yleensä kuljeskella aamulla ~kilometri, päivällä 2-3km ja illalla ~kilometri. Jahka kesän sää normalisoituu (eli sataa vettä) matka varmasti kasvaa.

  5. Mitä koirasi saa ruuaksi? (jos koira ruokitaan monta kertaa päivässä, voi kertoa, mitä milloinkin saa.. Esim. eroaako aamuruoka iltaruuasta jne.)
  Meillä syödään Royal Caninin nappuloita mäykyille. Joskus korvataan osa nappuloista jauhelihalla.

  6. Kuinka paljon koira saa kerralla ruokaa?
  Pentunappuloita laitettiin 1,5dl kerralla, aikuisten ruoka-annosta ei liiemmin ole laskeskeltu vielä, muuttuneeko tuo paljon...

  7. Joudutteko usein muuttamaan ruokintaa, esimerkiksi koiran kyllästyessä?
  Keinoja on monia ja montaa on yritetty. Sorruttiin ensin siihen, että ruuan sekaan laitettiin jotain hyvää kuten juustoa tai kinkkua. VIRHE! Koira heitteli papanat ympäri keittiötä ja söi kinkun ja poistui. On myös yritetty syöttää, kun kädestä maistuu papanat kai paremmalta. VIRHE sekin, pompotteluksihan tuo menee. Nyt käytössä on "metodi" jossa koiralle tarjotaan papanat kun aika on. Jos ei kiinnosta, kuppi otetaan pois ja sen saa seuraavalla kerralla ~10h kuluttua. Kai se joskus kelpaa...

  8. Onko allergioita?
  Ei ainakaan ole todettu.

  9. Mitä koiranruokamerkkejä/tuotteita suosittelette ruokinnassa?
  Meillä ei ole ollut käytössä kuin RC, joten muita en osaa suositella. Eron huomaa kyllä pentu- ja aikuisnappulan välillä, Bono vetää (jos sattuu kiinnostamaan) aikuisten nappuloita paljon paremmalla halulla koska niitä ei voi niellä pureksimatta :D

  10. Mitä ohjeita saitte kasvattajalta ruokinnan suhteen?
  Paperilla saatiin ohjeet 6kk asti, montako kertaa päivässä ja paljonko (määrä 3kk asti). Sen jälkeen sai pärjätä omillaan.


  En tiedä oliko mitään apua, tuskin, mutta vertaistukea täältä saa suurissa määrin! Bono on ihan samanlainen herkkusuu kuin kuulostaa Doriskin olevan. Perus mäyräkoira? :D

  Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
 2. 1. Milo pian 4v.
  2.Liikaa, 14kg :D
  3. 2krt/pv
  4. Riippuu täysin. Suunnilleen varmaankin n. 2 tuntia ajassa per pv. Kesäsin enemmän.
  5. Meillä syödään tällä hetkellä Acanan nappuloita, lisäksi lihaa, esim. kieltä, maksaa, munuaista, kurkkutorvea, nautaa, possua ynnä muuta ällöttävää, saa myös ainakin kerta viikkoon kananmunan raakana,piimää,valkosipulia, välillä teen puuroja riisistä, kaurahiutaleista yms. Eli siis ruoka on aika monipuolista. Ruoka menee hienosti alas nykyään. Aamuruoka on yleensä vain nappulaa koska aamusin ei ole aikaa laitella mitään lihoja yms. Iltasin saa sit ns monipuolisempana. Ennen kastrointia oli todella nirso. Silloin tein niin että tarjosin ruokaa tiettynä kellon aikana, jos ei kelvannut, nostin pois ja kokeilin illalla. Yleensä illalla sitten ruoka kelpasi. Itse en jättänyt ruokaa lattialle että saisi syödä sitten kun huvittaa, mielummin ruoka-ajat tarkat että koira oppii että silloin syödään kun on tarjolla. Pikkuhiljaa Milokin sen hokas. Ja niinkuin ansku sano että on turha antaa koiralle sinne ruoan sekaa jotai kinkkua että se söis koska sillä tavoin koirasta saa tehtyä todella ronkelin. Jos tarjolla oleva ruoka ei kelpaa, älä koita antaa mitään maistuvampaa..
  6. Milo saa ruokaa aika vähän, nappuloita aamulla ehkä n. 1dl ja illalla ruoka on hieman reilumpi, ehkä noin 1,5dl nappuloineen lihoineen. Olen huono arviomaan määrää :D
  7. Nyt ei oo onneks ollut tämmösiä ongelmia. Toi on niin rohmu nykyään.
  8.Ei pitäisi.
  9. Sellaisia jotka sisältävät paljon lihaa, esim Acanan nappulassa sitä on paljon enemmän kuin esim Royal Canin mäykkyruuassa. Suosittelen vertailemaan noita nappuloita. Esim itse tilaan Zooplussalta ja niiden sivuilla on helppo verrata mitä mikin sisältää.. Milo on syönyt ainakin Royal Canin mäykkynappulaa, sit myös jotain markettien halppis mutta niitä vain "hätätapauksis", muita en ees muistakaa..
  10. Ei muista enään :D Olen antanut sitä mikä itsestä ja koirasta on tuntunut hyvältä. Tärkein että voi hyvin.
  Suosittelen nyt teidän ainakin jättämään liiat herkut pois että Doris oppisi syömään kunnon ruokaa. Jos aamuruoka ei kelpaa, anna ruoan odottaa seuraavaa ruoka-aikaa. Jos Doris oppii siihen että se kuitenki saa herkkuja niin eihän se sitä kunnon ruokaa tuu koskaan syömäänkään. Se tytsy hööpöttää teitä. Mäyrät on siinä ihan huippuja. Olen itse kokenut tämän :D
  Meillä kuten tekstistä näkyy, suositaan lihaisia ruokia. Sitähän koirat luonnossakin söisi. Jos ei ruohoo, multaa yms lasketa :D Mä yritän pitää ruoan monipuolisena ja eihän se välttämättä ole edes samanlaista joka päivä. Joskus nappuloiden lisänä pelkkää piimää, tai sen lisänä vielä lihaakin. Joskus kananmunaa. Joskus jotain puuroa. Olishan se nyt itsestäkin tylsää syödä joka päivä samaa. Sitten kun Doris alkaa syömään sitä ruokaa, niin sen vois pitää monipuolisena ja maistuvana tällä tapaa. Vaikka meillä syödään vaikka mitä, pidän silti nappulankin ruokavaliossa jotta varmasti saa kaikki vitskut yms mitä koira tarttee.

  Täs viel yks helppo ja tosi yksinkertanen ruokaresepti jota käytän ja maistunut on:
  jotain lihaa(voi olla koirille tarkotettua tai sit normijauhelihaa tai maustamatonta kanaa yms)
  riisiä
  valkosipulia
  kananmunaa
  öljyä(rypsi tai vaikka oliivi)

  ekaks keitän riisejä(hieman runsaammassa vedessä kuin ohjeessa), kun alkaa vaikuttaa kypsiltä niin lisään lihan joukkoon(lihanhan voi lisätä mukaan vasta vikana raakana jos haluaa, itse olen todennut että mukavampi säilyttää kaapissa ja annostella kun on kypsää)
  sit vaan muutama valkosipulin kynsi ja kananmuna joukkoon kun on lihat ja riisit kypsiä ja ehkä hiukan jäähtyneitä, öljyn voi laittaa joko jo alus tai lopus tai ei olleskaan :D
  tulipas taas tekstiä, toivon että saat sepustuksista jotain selkoo.. :D

  VastaaPoista
 3. Moikka! Löydettiin uusi mäyrisblogi ja tietysti alettiin heti lukijoiksi! :) Täällä kirjoittelee siis normaalikokoisen lyhytkarvaisen mäyrisneidon omistaja.

  Pipsa on myös melko nirso, ollut koko ikänsä, mutta kun herkut pitää visusti kaapissa, oikea ruokakin maistuu. Kasvavalle koiralle oikea ruokinta on tosi tärkeää, joten herkkupaastoja pidettiin aika paljon. Pipsa ei suostunut pentuna syömään liotettuja nappuloita, joten on syönyt melkein aina kuiviltaan. Ei kelpaa piimä, ei kermaviili tms.

  Nappulat Pipsa syö edelleen kuiviltaan, mutta illalla saa sitten lihaa ruokalistalle (tosin siihenkään ei sovi sekoittaa mitään ylimääräistä) Pipsa on ollut aina vähän rimpula, mutta niinhän sitä sanotaan, että (ainakin pitkäselkäiselle-) koiralle pieni alipaino on terveellisempää kuin pienikin ylipaino, joten näillä ollaan menty :)

  1. Minkä ikäinen koirasi on?
  Pipsa on iältään 1v1kk

  2. Paljonko painaa (suunnilleen)?
  Painaa karvan alle 8kg.

  3. Miten usein ruokitaan/pv?
  Pipsalla on aina vähän nappulaa kupissa, mutta kerran päivässä (illalla) saa raakaa jauhelihaa (tai jotain siihen verrattavaa).

  4. Miten paljon liikkuu päivässä?
  Me liikutaan vähintään tunti, mutta pyritään aina siihen 1½h liikuntaan.

  5. Mitä koirasi saa ruuaksi? (jos koira ruokitaan monta kertaa päivässä, voi kertoa, mitä milloinkin saa.. Esim. eroaako aamuruoka iltaruuasta jne.)
  Tällä hetkellä menee RC:n aikuisten mäykkyruokaa ja se tuntuu maistuvan ja sopivan Pipsalle hyvin. Mäykkyjen junnuruoka pisti aikanaan korvat röhnimään ja hajuhaitat olivat melkoiset.

  6. Kuinka paljon koira saa kerralla ruokaa?
  En oikeastaan ole sen kummemmin punninnut ruoka-annoksia, mutta pari desiä nappulaa on kupissa (se ei yleensä päivän aikana kaikki edes katoa) Ja lihaa on sitten ehkä vähän alle 100g kökkönen. Nämä annokset tuntuu sopivan Pipsalle, pysyy solakassa kunnossa ja on hyvinvoiva.

  7. Joudutteko usein muuttamaan ruokintaa, esimerkiksi koiran kyllästyessä?
  Kokeilin junnuiässä ProFine näppulaa ja sitä ei suostuttu juurikaan syömään. Joskus nirsoillaan lihallekin, jos ei vaan ole nälkä. Pipsa tietää tosi hyvin omat rajansa.

  8. Onko allergioita?
  Allergioita ei ole todettu. Tosin, ilmeisesti jokin oscarin puuroaineksen viljoista aiheuttaa korvien kutinaa..

  9. Mitä koiranruokamerkkejä/tuotteita suosittelette ruokinnassa? Meillä RC:n mäykkyruoka on ajanut hyvin asiansa! Se maistuu Pipalle ja se tuntuu saavan siitä kaiken tarvittavan. Itse suosittelen kyllä vielä erittäin lämpimästi raa´an lihan antamista. Pipsa on saanut sitä ihan pikkupennusta asti. Siitä koira saa kaikkia "luontaisia" ravintoaineita oikeassa muodossa. Koirahan on kuitenkin lihansyöjä :)

  10. Mitä ohjeita saitte kasvattajalta ruokinnan suhteen? Kasvattajalta oli ohjeena juurikin tuo raa´an lihan syöttäminen. Lisäksi saatiin lista, mitä ei saa syöttää (mm. palkokasvit, raaka peruna, koisokasvit yms..)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihaNaiset vastauksista! Oon ihan innoissani, kun olette vastailleet näinkin pitkästi ja yksityiskohtaisesti!

  Meillä tosiaan hieman ongelmia syömisen kanssa, mutta meinataan nyt kanssa laittaa kaikki ylimääräinen piiloon.. Eli napuja vaan (myöskin kuivina, täällä ei liotettuna mene alas sitä vähää) ja sitten illalla lihaa. Doris syö nyt kolme kertaa päivässä (tai sen pitäisi, mutta on itse vähentänyt ruokailuaan kahteen kertaan/pv). Saanut RC:n mäykkypapanoiden lisäksi raejuustoa ja jauhelihaa (hirven tai peuran, raakana tai paistettuna). Aiotaan tehdä nyt sitten niin, että ruoka tarjotaan tiettyinä kellonaikoina ja jos ei maistu, niin sitten otetaan pois ja tarjotaan vasta seuraavana ruoka-aikana.

  Mites, annatteko koirillenne luita pureskeltaviksi? Semmoisia lihaisia? Nehän korvaavat yhden aterian vissiin? Kun ovat tosiaan niin täyttäviä :P Meillä D saa kerran kahdessa viikossa jonkun luun :) Tekemistä ja muutenkin tekee hyvää..

  Kiitoksia myös ruokaohjeesta! Tullaan varmasti tämän viikon aikana vielä kokeilemaan ;)

  VastaaPoista
 5. Ossi on 8-vuotias ja painaa 10,2 kiloa valjaineen. Annan Ossille nappulat kuppiin aamulla ja illalla toisen kerran jos on syönyt. Joskus käy niin, että aamun nappulat maistuvat vasta illalla. Ossi liikkuu 2-5 kilometriä päivässä. Riippuu siitä tehdäänkö meidän lyhyt vai pidempi lenkki:)Nappulat mittaan desin mitalla ja 2 dl annan kerta-annoksena. Meillä syödään eläinlääkärin allergianappuloita jotka sopivat Ossille hienosti kun se on jollekin allerginen ja saa helposti anturan välitulehduksen ja korvatulehduksia. Allergiaruualla ei ole ongelmia. Saa Ossi ihan vähän isännältä esimerkiksi lauantaimakkaraa tai kinkkua siivun kun mieheni tekee omia iltaleipiään:)

  Älä vaan päästä koiraasi liian lihavaksi.Kasvavalla pennulla ei kyllä yleensä ongelmia. Koiraa on vaikea laihduttaa. Tosin Ossi laihtui meidän 10 päivän ulkomaanmatkan aikana 4 vuotta sitten kaksi kiloa ja se oli ihan luuta ja nahkaa kun tulimme. Sillä oli ollut vähän ikävä ilmeisesti ja se teki syömälakon. Muutenkaan Ossi ei ole lihava vaikka on hieman mäyrisliiton suosituksia painavampi. Aika pienoisia ovat ne urokset,jotka jäävät alle 9 kilon mikä on se normaalikokoisen mäyriksen ihannepaino. Luita Ossi saa aika säännöllisesti mutta se luumassa kovettaa liiaksi vatsaa joten olemme vähän rajoittaneet niitä. Joillekin koirille taas tulee ihan päinvastainen vaikutus. Googlaa Yrjölän puuro niin löydät varmaan aika monta variaatiota koiran uunipuurosta joka ainakin Ossille maistuu satunnaisesti tarjoiltuna. Terveisin M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 6. Meillä annetaan myös noita luita, joskin nyt vähän jäänyt vähemmälle kun tuo Tyyne on niin helkkarin rohmu että se saattaa vetää luun kokonaisena ja sitten oksentelee sen takia. Milo osaa kyllä syödä nätisti :) Milolle voisikin itseasias tänään antaa luun, jotain häränhäntää se on. Siinä ei kyllä ole hirveesti lihaa..

  Meillä on kesä lähtenyt ihan mukavasti käyntiin. Allekirjoittanut sai olkapäänsä takia koulusta loppuviikon saikkua. En tiedä onko tämä paha juttu ollenkaan näillä helteillä ;) Käytiin tuossa juuri koirien kanssa rannalla. Pääsivät vähän uiskentelemaan :)

  VastaaPoista
 7. Meillä annetaan myös luita, mutta ongelmana niiden kanssa on se, että harvemmin ne syödään kokonaan.. Yleensä Pipsa järsii vähän luuta ja sen jälkeen piilottaa sen jonnekin hautumaan.. Eli luut ei meillä korvaa ateriaa, mutta luita on kyllä pureskeltavana oikeastaan koko ajan :)

  Ps. Kiva kun kävit meidänkin blogissa :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä täällä on nyt auttanut se, ettei Dorikselle tarjoilla mitään ylimääräistä :) Eli ei enää herkkuja ;) Eilenkin söi mukisematta (helteestä huolimatta!) omat ruokansa ja kerrankin kuppinsa tyhjäksi! Ollaan myös lisätty liikuntaa (esim.uintia), niin johan maistuu. Täytyy vaan jatkossa olla tomerampi :P Jotenkin Doriksen suloisuus ja 'viattomuus' tuntuvat aina menevän kaiken muun edelle ja unohdan, miten ovela koira se osaa olla ;P

  M-L: Täytyypi käydä katsastamassa uunipuuro ;)

  Veera: Voi ei :o Mikä sun olkapäässä on??

  Idatoi: Samma här. Melko usein meilläkin Dorre lähtee luunpiilotusmatkalle :D

  VastaaPoista
 9. Olkapää ilmeisesti rasittunut liikaa. Eilen käväsin koululla, nostin yhtä jutskaa ja kipeytyi samantien. Nyt taas saikulla. Kaippa tää tästä pikkuhiljaa ohi menee.. :)

  Miten teillä selvittiin helteistä? Me kyllä nautittiin ekoina päivinä mutta lauantaina ja sunnuntaina oli jo vähän tuskasta. Tosin ei tän ilman olis kyllä näin kylmäks tarvinnu mennä. Kyllä sellaset parikytä astetta vähän päälle sais olla.

  VastaaPoista
 10. Veera ja kumppanit: Auuts.. No mut hyvä et sait saikkua! Nyt vaan lepoa, niin menee toivottavasti ohi!
  Täällä vain nautiskeltiin helteistä. Doris jopa siinä määrin, että oli polttaa mahanahkansa (tällä hetkellä se on siis tumman ruskea auringosta). Neiti on semmoinen nautiskelija, että jos saisi itse päättää, niin makaisi auringossa päivät läpeensä. Me Valtterin kanssa sitten yritetään pelastaa se sisälle tai varjoon ennen lämpöhalvausta..

  VastaaPoista
 11. 1. Minkä ikäinen koirasi on?
  4 v. karkeakarvainen mäyräkoira tyttö
  2. Paljonko painaa (suunnilleen)?
  n. 7 kg
  3. Miten usein ruokitaan/pv?
  2 kertaa päivässä
  4. Miten paljon liikkuu päivässä?
  aamulenkki ja illalla sään mukaan n. 1-1 1/2 h lenkkeilyä sekä metsäretkiä vähintään kerran viikossa. Ja aidatulla pihalla saa riekkua näin kesäaikaan mielin määrin
  5. Mitä koirasi saa ruuaksi? (jos koira ruokitaan monta kertaa päivässä, voi kertoa, mitä milloinkin saa.. Esim. eroaako aamuruoka iltaruuasta jne.)
  Meidän karvanakki on syönyt samaa ruokaa pennusta asti. Välillä vaihdettu vain penturuuasta aikuisten ruokaan eli Acanan small breed-nappulaa, sekaan piimää ja raejuustoa. Tällä on tosiaan menty ja hyvin kelpaa. Todella harvoin annan jotain herkkua (lihahyytelö ym.) mutta olen todennut että turha alkaa kikkailemaan tään ruuan kanssa kun nappulat menee niin hyvin ja koira on hyvässä kunnossa.
  6. Kuinka paljon koira saa kerralla ruokaa?
  50 g nappulaa 2x päivässä
  7. Joudutteko usein muuttamaan ruokintaa, esimerkiksi koiran kyllästyessä?
  Niinkuin totesin että sama riehuminen kahdesti päivässä kun se ruokailu on vaan niin jännää. Eli ei ole vielä kyllästynyt. Olen kyllä tyytyväinen kun ei ole tarvinnut temppuilla ruuan kanssa allergioiden tai muun kanssa. Tiedän tapauksia jolloin koiralle ei ole oikein kelvannut mikään.
  8. Onko allergioita?
  En ole todennut. Nappulat joita syötän ovat todella hyvälaatuisia ja ei ole mitään ongelmia ollut.
  9. Mitä koiranruokamerkkejä/tuotteita suosittelette ruokinnassa?
  No suosittelen tottakai tuota Acanaa.
  10. Mitä ohjeita saitte kasvattajalta ruokinnan suhteen?
  Kasvattajamme on tuon Acanan jälleenmyyjä ja tietenkin suositteli sitä. Todella hyvä nappula. Muuta ohjetta ei sinänsä. Tietenkin sen että kannattaa hieman tarkkailla sitä ruuan annostelua ettei ala mäykylle kasvamaan vararengasta massun ympärille. :)

  VastaaPoista
 12. Tanja: Nämä Acanan-nappulat ovatkin ihan uusi tuttavuus! Täytyy kokeilla niitä seuraavaksi. Ovatko miten kalliita?

  VastaaPoista
 13. Acana ei tosiaan täällä päin saa eläinkaupasta vaan jälleenmyyjältä. 7 kg pussi maksaa 36.50 e eli ei mitenkään tyyristä. Meillä tosiaan on voinut todella hyvin tuolla nappulalla, ei ole vatsa vaivannut eikä iho-ongelmat. Huomenna lähdetään hakemaan toista karkkarimäykkyä ja samaan ruokaan varmasti vaihdetaan pikku hiljaa sillekin.

  VastaaPoista